Main Menu

JoomlaWatch Users

JoomlaWatch Agent

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

JoomlaWatch VisitorsCountries

80.1%United States United States
7.3%Croatia Croatia
4%Israel Israel
2%Austria Austria
1.6%Germany Germany

Visitors

Yesterday: 1
This Week: 2
Last Week: 1
This Month: 14
Last Month: 114
Total: 682


UNIŠTAVANJE DIVLJIH SVINJA NA OTOKU CRESU-BELEJ PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 12 Kolovoz 2008 00:25

BELEJ 05.04.2011

 

 

 

IZVJEŠTAJ O DOSTIGNUĆU I NAČINU UNIŠTAVANJA DIVLJIH SVINJA

 

NA PODRUČJU OKOLICE SELA BELEJ (OTOK CRES)

 

 

 

Uvjeren da sam dovoljno usavršio svoj način kojim bi se, po mojem uvjerenju, moglo postići odlične rezultate u otklanjanju divljih svinja s naših otoka, obraćam se najprije ovim dopisom, u kojem ću cijelu radnju oko spomenutog i razjasniti.

 

 

Iako, prvi utisak, čim se spomene postavljanje samostrela, kojeg bi mogla aktivirati samo divlja svinja, neće djelovati uvjerljivo, objašnjenje je jako jednostavno..

 

 

NEPRIJATELJA TREBA TUĆI NJEGOVIM ORUŽJEM

 

Tko kopa, ruje, onako duboke brazde, i rupe diljem naših otoka?

 

Zamku sam postavio tako da divlja svinja kopa, da bi došla do postavljene hrane, mamca, da bi aktivirala okidač, kojim bi se oslobodila strijela, napeta na samostrelu.

 

 

KOLIKA BI BILA STVARNA OPASNOST PO LJUDE, OVCE I OSTALE ŽIVOTINJE?

 

Za ovce i ostale životinje ne postoji opasnost, jer ne mogu pomaknuti kamen kojeg bi se postavilo iznad duboke rupe s hranom za primamiti svinje. Ne postoji opasnost ni da nogom zakače za sajlu, (sajlu sam zamijenio povijušom, jer time svinja postaje manje sumljičava na prilaz zamki  - domaći naziv raslinja je Škrebut, hrvatski - Lijana, koja ide do okidača), jer je sajla zakopana u svom klizištu od plastične cijevi, koja izlazi iz zemlje iza linije kojim bi strijela prohujala, nakon što je odapeta.

 

Za pobuditi oprez kod ljudi  potrebno je postaviti i nekoliko tabli u krugu od 40-ak metara, s natpisom -OPREZ ZAMKA ZA SVINJE

 

Zamke postaviti u nepristupačnim područjima, za koje se može pretpostaviti da ih nitko ne posjećuje.

 

Samostrel postaviti nisko, a let strijele ograničiti na dva do tri metra, ciljati prema tlu.

 

 

Uvjerenja sam da je samostrel od 130 libri kojeg koristim, i koji stoji nekih 700 kuna, dovoljno jak da probije skroz naskroz divlju svinju, i zada joj smrtnu ozljedu.

 

Moje iskustvo sa samostrelom bilo je; na istoj je poziciji u rasponu od 4 dana, dvaput bio aktiviran, prva je strijela nestala sa pogođenom svinjom, a drugu sam bez vrha s oštricom, okrvavljenu pronašao u blizini postavljene klopke. Treća svinja, koja još uvijek dolazi blizu zamke, pojavila se je nedugo poslije, kojih 5-6 dana..

 

 

Upozorio sam svoje kolege lovce, na moj način uništavanja ove divljači, a oni su brže bolje, valjda zbog straha da ne postanu nekonkurentni, meni predložili da maknem svoju napravicu, pod prijetnjom izbacivanja iz lovačke udruge. Nisam siguran da bi na glasovanju ovaj prijedlog imao većinu glasova. Na svoje uvjeravanje, da je stvar neopasna za ljude, pse, i ovce, ipak sam od jednog člana dobio pozitivan stav, jer je predložio da se stvar iz blizine pregleda, i ustanovi točnost moje tvrdnje.

 

 

Predlažem da mi gradsko vijeće grada Mali Lošinj izađe u susret, te da pronađe osobe koje bi svojom ocijenom utvrdile točnost ili netočnost moje tvrdnje, to jest, o neopasnosti postavljenog samostrela, za ljude, i domaće životinje (ovca, pas).

 

Jordan Kučić

 

ovčar iz Beleja,

 

BELEJ 08.04.2011

 

 

 

 

ZAHTJEV ZA PROGLAS -OGRANIČENE ODGOVORNOSTI ZA OVČARE KOJI BI POSTAVLJALI ZAMKE ZA DIVLJE SVINJE

 

 

 

Zbog potrebitosti, kojoj je uzrok divlja svinja, koja pravi štete u ovčarenju na našim otocima, dajem zahtjev na gradsko poglavarstvo, u grad Mali Lošinj, za proglas ograničene odgovornosti, za ovčare, koji bi u svrhu zaštite svojih stada ovaca, u svojim ograjicama postavljali samostrele, a postav istih ne bi ugrozio slučajne prolaznike (lovce, lokalne stanovnike, ili osobe koje bi se zbog nekih drugih razloga mogle pojaviti u blizini zamke), ili životinje, (ovce, lovačke pse).

 

Samostreli, bi znači bili postavljeni tako da ih može aktivirati, da se strijela odapne samo u slučaju otkopavanja okidača, koji je postavljen dublje u zemlji, tako da ga može kopanjem aktivirati divlja svinja, a nikako da se može aktivirati na drugi način (zapeti za sajlu).

 

 

Odgovornost od koje bi ovčari bili izuzeti, svodila bi se na slučaj da neka osoba, usprkos postavljenim znacima upozorenja, samostrel otuđi i njime ozlijedi sebe ili druge osobe ili životinje.

 

 

Vjerujem da bi se u cilju dodatnog osiguranja, na samostrele moglo postaviti skriveni čip, i na taj način spriječilo korištenje samostrela, osobama koje nisu u njegovom vlasništvu.

 

Podnositelj zahtijeva,

 

ovčar iz Beleja,

 

Jordan Kučić

 

Belej 19.11.2011

ZAHTJEV


ZAHTJEV ZA PROGLAŠAVANJEM DIVLJE SVINJE ŠTETOČINOM


a kojem bi namjera bila, istoimenu štetočinu dozvoljeno uništavati, odabranim sredstvima

Iz priloženoga Zapisnika, u kojemu stoji pisano, da se mene sumnjiči na nezakonit lov, nedopuštenim sredstvima, proizlazi zaključak, da divlja svinja, valjda nekakvom administrativnom pogreškom, postaje i na našim otocima zaštićena od uništavanja, koje je prijeko potrebno, a to se je valjda dogodilo jer se je moj način za njezino uništavanje pokazao djelotvornim (pretpostavlja se da se na ovaj način, na svinju, iz opisane zamke može usmjeriti i izvršiti odapinjanje potrebnoga broja strijela, koji mogu uzrokovati njezino iskrvarenje, ujedno i uginuće).

Iz razloga, da se spriječi ponavljanje ovakvih slučajeva, u kojima ja kao ovčar potpadam pod nemilost zakona, jer sam prinuđen divlje svinje uništavati svojim načinom, iz razloga jer mi šteta koju mi one prave hraneći se mojim janjcima i ovcama, postaje iz godine u godinu sve veća, a koji upućuje na zaključak, da je djelovanje naših lovaca po tom pitanju, još uvijek nedostatno.

Potražujem da mi se što prije vrati oduzeti samostrel, i ozakoni moj način uništavanja spomenute štetočine.

ovčar iz Beleja

Jordan Kučić

 

 

Ažurirano Srijeda, 09 Prosinac 2015 06:53